Järvi-Pohjanmaan Perusturva

Järvi-Pohjanmaan perusturva

Alajärven yläkoululle lähetetyn tiedotteen muotoilu oli herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa ja kodeissa. Halusimme viestittää oppilaille ja oppilaiden vanhemmille, että kun nuoret hankkivat itselleen rokotesuojan, koronaepidemia pysyy todennäköisemmin rauhallisena. Tämä puolestaan pitää oppilaat lähiopetuksessa, nuorisotilat auki, sekä lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua normaalisti. Heikko koronatilanne voi johtaa etäopetukseen sekä lasten ja nuorten vapaa-ajan toimintamahdollisuuksien rajoittamiseen, kuten viime talvena näimme. 

Mikäli lomaketta vanhempien suostumuslomaketta ei palauteta, tulkitaan asia siten, että lupaa ei ole. Tässä tilanteessa oppilasta ei rokoteta, jos hän ei itse hakeudu esimerkiksi koulupäivän jälkeen rokotuspisteelle ja toivo rokotusta. Missään tapauksessa kouluissa ei tulla erottelemaan oppilaita ”rokottamattomat etäopetukseen ja rokotetut lähiopetukseen”, jos koulussa todetaan koronatartunta. Mahdollisissa korona-altistustilanteissa altistuneet määrätään karanteeniin, johon toki mahdolliset rokotukset voivat vaikuttaa, riippuen sen hetken ohjeistuksesta. Rokotusten järjestäminen yksilönsuoja huomioiden on haastavaa. Mietimme vielä kouluille keinot, jotta varmasti yksilönsuoja toteutuu.  

Koronarokotteen hankkiminen on kuitenkin jokaisen oma asia ja perheen sekä lapsen/nuoren päätöstä kunnioitetaan. Toivomme jokaisen perustavan päätöksen viranomaisten antamaan informaatioon ja siten tutkittuun tietoon. Valitettavasti internetissä on paljon valheellista tietoa koskien koronapandemiaa, koronarokotuksia, suu-nenäsuojuksien käyttöä ym. Suosittelemme tutustumaan THL:n sivujen ”Lapset ja koronavirus”-osioon sekä THL:n Kysy 12-15-vuotiaiden rokotuksista -webinaariin. Linkit löytyvät alta: 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus 

https://www.youtube.com/watch?v=ARlLV386YLY&list=PLVpfzFDc4BUB6avVbja_h5RSYSQgCOsfp 

Mikäli teille herää asiasta vielä kysymyksiä, voitte olla yhteydessä omaan kouluterveydenhoitajaan tai allekirjoittaneeseen. 

pandemiajohtoryhmän puheenjohtaja, vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila
jaakko.anttila@jarvi-pohjanmaa.fi
p. 0406701501Päivitetty: 18.08.2021 10:14